Joukkue-esittely: Pivotit

Seuraavana joukkue-esittelyssämme on luvassa joukkueemme maalinsylkijät, tehomiehet, hyökkäyspään puurtajat – eli pivotit. PeePeen target-tyyppiseen peliin sopivan hyökkääjäroolin täyttävät miehet on tänään otettu haastatteluun ja seuraavassa pääsette kuulemaan mietteitä Ville Puustiselta, Kalle Hasalta, Matias Hovilta, sekä sekä myös laidassa viihtyvältä Mikko Ala-Hakunilta. Nauttikaa poikien mietteistä ja eksklusiivisessa haastattelussa!


Ville ”Pusu” Puustinen on veikeästä luonteestaan huolimatta raudanluja pelaaja.

Notkeaa lantiota ja teräviä jalkoja saatiin ihailla mm. FC Kemiä vastaan – profiloitko itsesi ennemmin perinteiseksi Target-pelaajaksi, vai ovatko vahvuutesi muualla?

Futsalista ei valitettavasti oikein löydy täysin sopivaa roolia. Targetpelaamisessa tarvittavista ominaisuuksista minulta puuttuu mm. kyky tulla palloa vastaan ja ottaa se haltuun, kyky suojata palloa ja pelata se sen jälkeen omille ja kyky tehdä oikeanlaisia liikkeitä, jotta saisn palloa vaarallisille alueille jalkaan. Mutta muuten kyllä targetin rooli on aika sopiva. Vahvuudet näkisin itselläni riistoissa ja blokkaamisessa ja sitä kautta vastahyökkäysten aikaansaamisessa. Vaarallisimmillani pitäisin itseäni sillon kun pääsen juoksemaan vastustajan maalia kohti ilman palloa ja pääsen löytämään itseni takatolpalta.

Futsal-uran mieleenpainuvin maali?

Varmaan nelosdivarissa Ilves-Kissoissa, kun luuppasin vastustajan maalivahdin yli omalta puolelta vastapalloon. Tai sitten ensimmäinen liigamaali debyytissä Sieviä vastaan. Se saksarimaali olisi varmaan yksi päällimmäisistä, mutta kun osuin niin epäpuhtaasti palloon, niin täytyy koittaa unohtaa se ja tehdä joku kerta parempi.

Jalkapallon puolella sinut tunnetaan pallovarmahkona topparina – miksi pelaat futsalissa pivottina, etkä pohjalla?

Ennen kauden alkua multa kysyttiin että haluanko pelata mielummin targettina vai pohjalla. Pohjalla pääsisin todennäköisesti paremmin käyttämään vahvuuksiani, painimaan vastustajan targettien kanssa ja katkomaan syöttöjä, ja sitä kautta sitten osallistumaan vauhdilla vastahyökkäyksiin. En kuitenkaan kokenut että jalkatyöskentely ja pelirohkeus olisi sillä tasolla että siellä olisin voinut uuden pelaavamman pelifilosofian PeePeessä tyydyttävästi toteuttaa joukkueen pallollista filosofiaa.

Loppukauden tavoite?

No osa näistä on ehkä todennäköisempiä vähän pidemmälle aikavälille, mutta tämmösiä tavotteita löytyy:
-Ottaa pallo kerran haltuun vasemman jalan jalkapohjalla
-Päästä kerran vastustajan ohi semmosella jalkapohja-stepover-suunnanmuutos haltuunotolla. Sille oli joku nimikin mutta en nyt muista mikä
-Pelata Kalle Hasan kanssa samassa ketjussa
-Tehdä täydellinen hattutemppu eli maali päällä, futsalkärkkärillä ja löytää ittensä takatolpalta
-Voittaa PeePeen ja Ilves-Kissojen sisäinen maalipörssi samalla kaudella
-Löytää maalintekofutsalkengät. Tällä hetkellä olen joutunut ottamaan käyttöön maalintekonappiksista nauhat ja käytän niitä futsalkengissä, mutta se ei ole kestävä ratkaisu (vaikka nauhojen käyttöönoton jälkeen onkin tullut 5 maalia 3 pelissä).


Tulokaskautta pelaava Kalle valittiin ottelun parhaaksi Sieviä vastaan isänpäivän ottelussa.

Liiga-rinkiin nousu tapahtui viime kauden lopuksi. Tätä ennen pelasit PP-70/2 joukkueessa 4.divisioonassa – mikä sai sinut lähtemään Liiga-ringin mukaan?

Halu haastaa itseäni. Alkukesästä kun kyseltiin onko suunnitelmia ja kiinnostusta tulla kokeilemaan, oli vaikea kieltäytyä. Näytin kyllä samantien vihreää valoa, enkä ole katunut sekuntiakaan. Halusin nähdä onko omat eväät syöty jo startissa, vai riittääkö rahkeet mihinkään tällä tasolla. Ihan OK on mennyt, mutta se ei vielä ainakaan itselleni riitä, enkä sitä salaile myöntää.

Onko jokin asia tullut yllätyksenä kuluneen kauden aikana, vai ovatko asiat vastanneet ennakko-odotuksiasi Liigan ja 4.divisioona välillä?

Paljon taktisempaa on. 4.divisioonassa sai pelata käytännössä miten huvitti, mutta nyt on aika tarkkaan sovittu juttuja. Vauhtia ja taitoa on myös paljon enemmän, mutta taktisuus on se juttu mikä erottaa eniten. Aika takamatkalta lähdin varsinkin taktiselta puolelta ja paljon on vielä töitä tehtävänä.

Sinulta nähtiin harjoituskaudella useampiakin maaleja ja Sievi-pelissä sait myös Liiga-tilin auki – mitä pitäisi kehittää, jotta maaleja nähtäisiin säännölliseen tahtiin?

Ensimmäisiä liigapelejä taisin jännittää ja stressata, joissa olinkin aika rukkanen. Itseluottamus ja fiilis oli hiukan kadoksissa, kun treeneissäkään ei onnistunut. Lokakuu oltiin vähän off-modella, mutta nyt vihdoin saanut harjoituskauden peli-ilon, sekä itseluottamuksen takaisin – kiitos parin onnenpotkun. Maalit olivat käännekohta ja nyt pitää antaa vain mennä, koska pelkästään menolippu on annettu. Kyllä mä uskon, että musta vielä lauluja lauletaan.

Kuka on PeePeen joukkueesta suosikkipelaajasi/esikuvasi ja miksi?

Esikuvani on hyvä ystäväni, mentorini, ajokoira – Matias Hovi. Ollaan tunnettu pitkään ja pelailtu vuosia samoissa joukkueissa eri lajeja, sekä voitettu ja petytty yhdessä. Pari vuotta katselin katsomosta hänen liigapelejään ja tsemppasin. Äärettömän mukava juttu päästä vielä täälläkin pelaamaan samassa porukassa. Niin kraaterin kova pelaaja, mutta sitäkin mahtavampi ihminen. Aivan pakko myös nostaa Ville Puustisen nimi esiin, koska hän ei muuten juttele mulle enää ikinä. Syitä ei ole muita, kuin se että tulkaa itse katsomaan mitä toi mies kentällä tekee. On tosi vaikea olla nöyrä, kun saa Puustisen kanssa pelata samassa joukkueessa. Ihan hirveästi en viitsi miestä kuitenkaan hehkuttaa, koska en saanut Italian-tuliaisena jääkaappimagneettia, jonka mies lupasi tuoda.


Maalinsylkijä, myyntimies, mitä näitä nyt on. Kunhan ampuu maalia kohti, on jälki tuhoisaa.

Junnu, Keila, Sähköjohto, (ikuinen) Kesätyöntekijä, Ajokoira ja lista vain jatkuu – mistä tänä lempinimien määrä johtuu ja kutsutaanko sinua kentällä kuitenkin vain yhdellä nimellä, entä sotkeeko se peliä?

Monia lempinimiä on kyllä vuosien varrella kertynyt ja eiköhän suurin syy ole se että suu käy melkosen paljon välillä, ja aina sieltä ei kovin järkevää artikulointia tule. Jokaiseen löytyy toki oma stoorinsa, mutta ehdoton suosikki muiden keskuudessa on tällä hetkellä ”Sähköjohto”, joka viittaa huhujen mukaan laukausten osumatarkkuuteen. Erityisestä futsalasiantuntijamme tykkää tätä lempinimeä viljellä. Ja ei se toki sotke, kaikilla voi kutsua, peleissä tulee toimittua kuitenkin aika reaktiomaisesti. Oikeestaan en edes muista, millä pelissä meikää kutsutaan. Lähinnä varmaan nämä lempinimet on treeneissä käytössä ja pelissä keskitytään pallon koteloon laittamiseen.

Olet PeePeessä takonut viimeisten kausien aikana aina 1. divisioonasta asti maaleja – mikä on mieleenpainuvin ottelu tai maali?

Ehdottomasti mieleenpainuvin ottelu PeePee-paidassa omalta kohdaltani oli kotipeli Ruutupaitoja vastaan Futsal-ykkösessä debyyttikaudellani. 17-vuotiaalle oli iso juttu saada mahdollisuus pelata kovien nimien kanssa ja aivan käsittämättömältä tuntui päästä iskemään neljä kauden viidestä maalista yhdessä pelissä ja vain muutamassa minuutissa! Paljon on hienoja kokemuksia ja otteluita päässyt vetään punapaidassa ja lisää on varmasti tulossa. Kuitenkin komein yksittäinen hetki on ehdottomasti päästä kokemaan nousu Futsal-liigaan.

Olet ollut myös nuorten maajoukkueen mukana – mitä sieltä on tarttunut omaan peliin mukaan?

Olen melko vahvasti PeePeen mukana ekoina kausina reenannut nimenomaan target-pelaajana toimimista. Maajoukkueleireiltä sain siihen tosi paljon oppia sekä myös kokonaisvaltaisesta pelaamisesta muissa rooleissa. Lisäksi yksittäisiä vinkkejä ja kokemuksia muilta samassa tilanteessa olevilta pelaajilta ja tosi kokeneilta maajoukkuevalmentajilta on tullut.

Jos ajatellaan puhtaasti Target-pelaamista, mitä ominaisuuttasi haluaisit eniten kehittää?

Ehdottomasti haastovalmiutta 1vs1 tilanteissa selkä maalia kohti, sekä Tirkkosmaista maalinedustapelaamista. Lisäksi haluan tosi vahvasti pelata myös laita- sekä pohjapelaajan paikkoja ja kehittyä niissä. Olen vahvimmillani target-pelaajana, mutta intoa löytyy pelata kaikkia paikkoja! Mutta tärkeintä tässä hommassa on pitää hauskaa, tehdä yhteisen tavoitteen eteen hommia ja nauttia matkasta. Nähään hallilla!


Haksa viihtyy niin pivotin roolissa kuin laidallakin.

Viihdyt usein myös laidalla – kumpi pelipaikka sopii omaan pelityyliisi paremmin?

Itse tykkään pelata enemmän laidalla, mutta peliesityksien ja saadun palautteen perusteella pivotin paikka sopii paremmin omille ominaisuuksille ja pelityylille.

Pelaat nyt toista kauttasi PeePeen mukana – onko jokin PeePeen pelissä muuttunut merkittävästi tänä aikana?

Joukkueen hyökkäyspeli on ainakin kehittynyt tänä aikana, erityisesti hyökkäyksiin lähdöt. Target-pelin rinnalle on saatu myös hyökkäysrotaatioita, joilla päästään kontrolloidusti vastustajan kenttäpuoliskolle. Kehitettävää tietysti riittää, mutta muutamissa peleissä tämä on jo toiminut hyvin.

Villi huhu kertoo, että harrastat myös voimistelua – onko siitä ollut hyötyä futsalissa?

Olen käynyt telinevoimistelua harrastamassa kesästä lähtien ja ainakin kehonhallinta ja liikkuvuus on parantunut, joten on se myös futsalia auttanut.

Sinut tunnetaan erityisesti tulisesta kudistasi – onko totta, että Tesoman palloiluhallin päätyseiniä vahvistettiin täksi kaudeksi? 

On totta, että Tesoman palloiluhallin päätyseinien pintamateriaali vaihdettiin kestävämmäksi, mutta tällä ei ole yhteyttä minuun. Omat laukaukset kun osuvat järjestäen maalipuiden väliin.